BoekenKunstMemorabiliaNL Highlight

Jan Cremer: De gil na morgen (1958)

De gil na morgen (1958) – Het allereerste boek van Jan Cremer, een topstuk van de Jan Cremer-veiling

De gil na morgen. ‘n bundel litho’s met tekst van Jan Cremer is een sleutelwerk in het oeuvre van de schilder-schrijver. Dit unieke, betoverende, handgeschilderde boek met eenentwintig gouaches en twee gedichten uit december 1958 laat zien waartoe de achttienjarige Jan Cremer al in staat was – en waar hij naar op weg was.

In het najaar van 1958 was Jan Cremer naar Den Haag gekomen, om daar, na een korte periode op de Koninklijke, verder te studeren aan de Vrije Academie en te werken als assistent bij Willem Hussem en Jaap Nanninga. Hij verdiende wat geld bij door litho’s van zijn medestudenten te drukken en als nachtportier. Onderdak vond hij in een oud bedrijfspand in de Annastraat. ‘Een bouwvallige troep’ in ‘hartje stad’, staat in Ik Jan Cremer 2. Die plek dient op allerlei foto’s van de zelfverklaarde ‘barbaarse’ schilder en grondlegger van de ‘Peinture Barbarisme’ als armoedig decor van zijn ‘Haagse periode’.

De jonge Jan had toen al een heel leven achter de rug. Vanaf zijn vijfde jaar had hij een vernederende gang van tehuis naar tehuis gemaakt en daarna een aantal eenzame zwerftochten over de wereld, dwars door het puinstof heen van de Tweede Wereldoorlog. Cremer tekende voor dienst bij de mariniers en voer als ‘Oostblokklasser’ op de wilde vaart langs Poolse en Russische havens. In 1958 deed het schip waarop hij had aangemonsterd ook Italië aan.

De zwerftochten leidden Cremer ook langs de broeinesten en brandhaarden van de moderne kunst. Bij de traditionele instellingen was de weerspannige jongen steevast weggestuurd: van school, van de academies in Enschede en Arnhem en bij het reclameschildersbedrijf waar hij als veertienjarige in dienst was getreden. Het deed hem niets. Hij had de kunst geroken – tijdens de manifestatie E 55 in Rotterdam was hij zwaar onder de indruk geraakt van het werk van Karel Appel, die hem meteen als assistent had ingelijfd – en ging zijn neus achterna.

In 1957 woonde Cremer een tijdje in de Rue Santeuil in Parijs, vlakbij het fameuze, afschuwelijk stinkende huidenpakhuis op numéro 20, waar Karel Appel, Corneille en Bram Bogart atelier hielden. Daar kreeg Cremers droom om zelf een beroemde schilder te worden meer en meer vorm. Bogart daagde hem uit experimenteel te werken, als een ‘barbaar’ tekeer te gaan op zijn doeken en niet alleen verf, maar ook andere materialen te gebruiken, zoals gruis, zand en teer.

Al die invloeden, de vogelkoppen en zwarte ogen van Appel, de vrije hand van Bogart en de kleurenrijkdom van gouaches van Miro en Klee die hij in Parijs had gezien, komen samen in Een gil na morgen. Een titel waarmee Cremer zich nadrukkelijk een luidruchtige toekomst voorspelt. En dat niet alleen als schilder, maar ook als schrijver. Op één van de twee gedichten lijkt hij de trom te roffelen, in kapitalen, tegen een fel blauw-gele achtergrond: ‘TAMEN / TAME / TAM / TAMDE / TAM / TAMEND / TAM TAM /TAME’.

Cremer had gehoopt om van zijn boek litho’s te maken en een stapeltje exemplaren te verkopen. Dit exemplaar, ‘met de hand gedrukt op de pers van Livinus v/d B.’, is dan ook genummerd: ‘O’. Bij dit ene nummer zou het blijven. Hij slaagde er niet in voldoende exemplaren bij voorintekening te verkopen. Geldgebrek – een vaste constante in zijn leven – noopte hem er vervolgens toe om twee van de oorspronkelijk 23 gouaches uit het boek te scheuren en los te verkopen.

De gedroomde toekomst, de roem, was nog niet aangebroken in 1958. Toch staat die, in dit unieke, woest gekleurde boek van de achttien jarige schilder-schrijver, wel op uitbarsten: ‘n klamme jas onthult / mijn nevelige gedaante / ik zie minuten en / hoor de zon’.

Door: Onno Blom