KunstNL HighlightNRC veilingen

Emo Verkerk haalt recordbedrag bij NRC veiling

Een portret van Gerard Reve door Emo Verkerk is in december 2016 geveild door NRC Veilingen voor het recordbedrag van bijna € 18.500 (incl. kosten en droit de suite).

Een geschenk aan de vorige eigenaar van Joop Schafthuizen. Iedereen weet dat Gerard Reve verantwoordelijk is voor de bevrijding van vele landen van hun onderdrukkers. In Indonesië waren de verliezen in het vijandelijke kamp zo enorm dat men - ook al is zijn bijdrage nog niet vastgelegd - kan zeggen dat de schrijver van vele sombere (blue) en violette boeken een zwarte pagina heeft toegevoegd aan de geschiedenis van Nederland. Nog minder bleef bewaard van zijn Koreaanse avonturen, dat wil zeggen: niets, behalve dit unieke portret door Emo Verkerk van een gecamoufleerde soldaat die elke strijd in zijn leven won, ofwel met de pen, ofwel met het zwaard.

De omschrijving van het schilderij: VERKERK, Emo (Nederlands 1955). In Korea. Portret van Gerard Reve, 1989. Olieverf, uit een serie portretten die hij van Gerard Reve maakte; ingelijst. In goede staat.