BoekenKunstMemorabiliaNL Highlight

Adams verkoopt manuscript ‘Ik Jan Cremer’

Adams heeft het manuscript van Ik Jan Cremer (1964) verkocht aan het Letterkundig Museum. De "onverbiddelijke bestseller" van Jan Cremer neemt een volstrekt unieke plaats in de Nederlandse cultuur in en is een ijkpunt in de verandering van mentaliteit van de jaren vijftig naar die van de jaren zestig.

Het manuscript is verkocht samen met de originele ontwerpen voor het omslag van de hand van de auteur en de vooraf door Cremer bedachte publiciteitscampagne. De waarde van het manuscript werd van tevoren geschat tussen de 200.000 en 250.000 euro. Het is het duurste manuscript uit de Nederlandse literatuur ooit verkocht.

Het omslag wordt gezien als een van de meest karakteristieke beelden van de Twintigste Eeuw en de zelfpromotie waarmee Cremer al voor zijn debuut van start ging is zelfs in het internettijdperk nog altijd onovertroffen. Deze Victory Boogie Woogie van de Nederlandse letterkunde ontstijgt het literaire domein en is één van de absolute kroonjuwelen van de Nederlandse cultuurgeschiedenis. In totaal zijn er wereldwijd dan ook meer dan twaalf miljoen exemplaren van verkocht. 

Hieronder volgt de Engelse beschrijving van het manuscript.

CREMER, Jan. Ik Jan Cremer. The original autograph manuscript. 1964. With the original designs, collages and drawings for the cover and the complete publicity campaign for the publication as thought out by Cremer. (200.000-250.000) All together more than just the original manuscript of the only Dutch novel of which more than 12 million copies were sold. Just like the fact that Ik Jan Cremer is more than a novel. This ‘Victory Boogie Woogie’ of Dutch literature goes far beyond the literary genre and is one of the real crown juwels of the cultural history of the Netherlands. See separate catalogue with texts by Jan Cremer, Onno Blom a.o. or order the deluxe edition.