BoekenFotografieNRC veilingen

Clausboek voedt de mythe

Love song is het meest mythische boek van Hugo Claus: het werd nooit gepubliceerd. In 1963 vatte uitgever Andreas Landshoff het plan op om Claus en Karel Appel, die toen furore maakte met wandschilderingen, samen te brengen. De dummy van hun manshoge boek, 2,10 bij 0,80 meter, werd gepresenteerd in Amsterdam en New York. Daar bleef het bij. Er kwamen geen intekeningen binnen, wellicht vanwege de hoge kostprijs. De dummy verdween in de tuin van een Amerikaanse uitgever, als kamerscherm. Maar bij Landshoff kwam onlangs een verrassing uit een doos: het netschrift van Claus’ gedicht The horse of the universe, dat als facsimile in het boek zou komen. Het originele Claus-handschrift is nu te koop bij een online NRC-veiling, samen met het boekje Love song revisited en twintig originele afdrukken van de fotograaf Ed Van der Elsken die bij de presentatie aanwezig was.Landshoff besefte niet wat hij in zijn bezit had, zegt veilingmeester Piet van Winden. ‘Het is vrij netjes voor Claus, maar het is zeker zijn handschrift.’ De collectie wordt geschat op 8000 à 12.000 euro. Door: De Standaard, 16 Juni 2016.

Hieronder volgt de Engelse beschrijving van het kavel:

CLAUS - ELSKEN, Ed van der (Dutch 1925 - 1990) - APPEL, Karel - CLAUS, Hugo. Love Song, a collection, 1963. The collection consists of: 1. A folded sheet with the autograph poem 'The horse of the universe [...]' by Hugo Claus [= the complete text for the book]; 2. A reportage by Ed van der Elsken of 'the making of the largest book in the world', consisting of 20 vintage silver prints: 4 silverprints, 24 x 30 cm. with copyright stamp of Van der Elsken (on the reverse), 13 silver prints 18 x 23.7 cm., with copyright stamp and stamp 'If this picture is published, rights are due to Ed van der Elsken' (on the reverse), 4 also stamped by ABC Press; 1 photo 18 x 23.5 cm. of the initiator of the project Andreas Landshoff by an unknown photographer; 2 photos 18 x 24 cm. of the Vernissage Karel Appel, 21 May 1963 by Augustin Dumage, with his copyright stamp and stamped by Galerie Anderson-Mayer in Paris; 2 colour slides under passe-partout 5.6 x 5.7 cm.; 3. A copy of Hugo Claus. Love Song Revisited, Amstelveen, AMO, 1987, original wrappers, cover discoloured, published in 25 copies, this is number 5 with autograph dedication 'voor Andreas con amore Hugo Claus' and an autograph correction by Gert Jan Hemmink; 4. A copy of the announcement of the publication by the publisher Abrams, Sheet of paper, folded twice and 5. 2 copies of 'Aantekening', a different version of the epilogue in 'Love Song Revisited' by Gert Jan Hemmink.