NL Highlight

Verkoop van het grachtenpand Herengracht 386

In 2009 verkocht Adams het grachtenpand Herengracht 386. Het stadspaleis uit 1665 is ontworpen door Philips Vingboons, één van de belangrijkste architecten van de Gouden Eeuw. De veiling van het pand als kunstwerk leidde tot wereldwijde publiciteit. In de jaren die volgden werd het voormalige kantoorpand ingericht als een museum over het ontsaan van de grachtengordel. In april 2012 opende Museum Het Grachtenhuis zijn deuren voor het publiek.

Philips Vingboons (1607–1678) kwam uit een familie van schilders, graveurs en kaartenmakers. Hij begon zijn carrière als schilder en heeft waarschijnlijk als technisch tekenaar gewerkt voor Jacob van Campen, architect van het Koninklijk Paleis op de Dam en van Paleis Noordeinde in Den Haag. De ‘halsgevel’ (of ‘Vingboons-gevel’) is naar hem vernoemd en is veel terug te vinden binnen de Amsterdamse grachtengordel. Vingboons heeft zijn werk gedocumenteerd in zijn beroemde ‘Afbeeldsels der Voornaemste Gebouwen […]”, (1648). Hij wordt gezien als de belangrijkste architect van de Gouden Eeuw.

In 1663 kocht koopman Karel Gerards twee aaneengesloten kavels en vroeg Philips Vingboons het huis te ontwerpen. De ontwerptekeningen zijn bewaard gebleven.

Herengracht 386 heeft een rijke historie. In de 18e eeuw bewoonde bankier Jan Willink het pand. In diezelfde tijd was John Adams, later president van de Verenigde Staten, in Amsterdam om financiële steun te zoeken voor de onafhankelijkheid van Amerika. Willink leende John Adams miljoenen om zijn plannen waar te maken en is daarmee een van de financiers van de Amerikaanse onafhankelijkheid en van de oprichting van de staat New York.