Google+
Om een bod te doen moet u zich registreren bij Adams Auctions.

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Nog niet geregistreerd?

Klik hier om u te registreren!
scherm sluiten x
Pers
30-05-2011, De Morgen
Veiling Clauscollectie brengt 150.000 euro op in Nederland
20-05-2011, Het Parool
‘Liefhebbers, slaat uw slag’
20-05-2011, De Morgen
Clauscollectie gaat na 49 jaar verzamelen onder de hamer
7-05-2011, De Standaard
Claus-verzamelaar verkoopt unieke collectie
5-03-2011, Het Parool
Gratis taxatie
1-03-2011, Het Parool
Toch benieuwd wat het waard is
5-01-2011, Het Parool
Gratis taxatiedag
20-11-2010, Financial focus
Even voorstellen
4-10-2010, Het Parool
‘Ik Jan Cremer’ niet verkocht
4-10-2010, NRC Handelsblad
Museum biedt op ‘ Ik Jan Cremer’
30-09-2010, Financieel Dagblad
Jan Cremer beraamt nieuwe verrassingsaanval
21-09-2010, NRC Handelsblad
‘Ik Jan Cremer’ onder de hamer
14-09-2010, Het Parool
Manuscript boek ‘Ik Jan Cremer’ te koop
1-09-2010, Volkskrant
Rijks koopt originele cover kaskraker ‘Ik jan Cremer’
30-07-2010, Ad Valvas 01
Roos draait mee (14)
31-03-2010, Drachtster Courant
Taxaties in het museum
25-03-2010, Breeduit
Gratis taxatie in Museum Smallingerland
24-10-2009, Het Parool
Veilinghuis veilt eigen onderkomen
23-10-2009, Volkskrant
Nieuw Amsterdams veilinghuis Adams ziet de crisis als zegen
22-10-2009, Telegraaf
Nieuw veilinghuis trapt af met pronkstukken
22-10-2009, Financieel Dagblad
Wapengekletter op private preview nieuw veilinghuis
9-10-2009, NRC Handelsblad
Nieuw veilinghuis veilt huis veiling
5-10-2009, Financieel Dagblad
Schone kamervergezichten Andriessen in ere hersteld
1-08-2009, Elsevier
‘Ik doe alles om een breed publiek te trekken’
9-05-2009, NRC Handelsblad
Antiquarische boeken ook voor de gewone man
7-05-2009, Gazet van Antwerpen
Veilingmeester toont uitzonderlijk aanbod bij ING Antwerpen



Veilinghuis veilt eigen onderkomen
Amsterdam heeft er een veilinghuis bij: Adams. Naast kunst en zeldzame boeken gaat ook het monumentale grachtenpand, waar vandaag de allereerste veiling wordt gehouden, onder de hamer.

Henk Schutten

Of Piet van Winden (53) even tijd heeft om een Amerikaans echtpaar in het grachtenpand aan de Herengracht 386 rond te leiden, informeert een medewerkster. Het stel is speciaal uit de VS overgevlogen om mee te bieden tijdens de veiling van het historische pand. Minimaal tussen de zeven en de acht miljoen euro moet het pand, met een tuin van 450 vierkante meter, opbrengen.
Dat een monument met zo’n rijke historie onder de hamer komt, is een unicum. Het uit 1663 daterende gebouw werd ontworpen door de vermaarde architect Philips Vingboons (1607-1678) en bevat diverse muurschilderingen van de 18de eeuwse kunstenaar Jurriaen Andriessen. De afgelopen eeuwen settelden tal van notabelen in het pand. Onder hen de bankier Jan Willink, die naam maakte als één van de financiers van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
De begane grond en het souterrain stonden al langer te koop. Op de etage daarboven zijn nu nog de gamebedrijven Media Republic en Guerrilla gevestigd. “Maar zij waren al van plan te verhuizen,” vertelt Van Winden. “Dat op zo’n plek als dit nu een compleet pand vrijkomt, helemaal leeg, gebeurt zeer zelden.”
Eigenlijk begon het als een grap. Van Winden en zijn zakelijke partner Laurens Hesselink waren op zoek naar een pand waar de eerste officiële veiling van het door het opgerichte veilinghuis Adams kon plaatsvinden. “We wisten dat de onderste etages vrijstonden. Maar tijdens een gesprek met de eigenaar tijdens een barbecue ontstond het plan om het pand in zijn geheel te veilen. Want eigenlijk is dit gebouw ook gewoon een kunstwerk, met zijn muurschilderingen en rijk gedecoreerde vertrekken.”
Echtgenote Monique loopt even de kamer binnen om te melden dat het rostrum – de katheder waarachter Van Winden als veilingmeester zal plaatsnemen – zojuist is gearriveerd. De verf van het spreekgestoelte is nog nat.
In totaal komen vandaag 519 objecten bij Van Winden onder de hamer. Het gaat om zo’n vierhonderd antiquarische boeken en prenten – waaronder een achttiende-eeuwse encyclopedie van Diderot d’Alembert, schilderijen van onder anderen Piet Mondriaan en Gerrit Benner en een glas-in-loodvoorstelling van Theo van Doesburg.
Gegadigden voor de kunstwerken komen van over de hele wereld, want er kan ook online worden meegeboden. Via camera’s is de veiling rechtstreeks te volgen op internet.
Dat het veilinghuis zo’n vliegende start zou maken, had ook Van Winden niet durven dromen. 22 jaar had hij een eigen antiquariaat, totdat hij getroffen werd door een ernstige ziekte.
“Het zag er somber uit, maar dankzij een buitengewone arts is het toch goed gekomen en ben ik helemaal genezen. Mijn hele leven lag dus opeens weer voor me. De grote vraag waar ik voor kwam te staan, was of ik op oude voet wilde doorgaan of deze gelegenheid wilde aangrijpen om de dingen anders aan te pakken.”
Van Winden besloot zijn antiquariaat te verkopen en ging het even wat kalmer aan doen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. “De afgelopen jaren heb ik gezien hoe internet steeds meer de winkelverkoop overnam. Mijn oude zaak liep steeds minder goed en samen met de nieuwe eigenaar ontstond het idee de winkel tot een veilinghuis om te vormen.”
Een proefveiling, eerder dit jaar in Arti et Amicitiae, verliep naar grote tevredenheid. De kijkdagen voor de collectie werden onder andere gehouden in de Amsterdamse Bijenkorf en het hoofdkantoor van de Belgische tak van de ING in Antwerpen.
Hoewel gevestigde namen als Sotheby’s en Christies hun Nederlandse kantoren steeds verder afbouwen, is Van Winden ervan overtuigd dat er plaats is voor een nieuw veilinghuis in Amsterdam.
“Het klinkt misschien onaardig, maar dat er heel veel lucht in de kunstmarkt zat, was een paar jaar geleden al duidelijk. Als de omzet met 250 procent kan toenemen, moet je er natuurlijk rekening mee houden dat het ook even hard naar beneden kan gaan. Als je dan in een groot en duur kantoor zit dat helemaal is volgestopt met medewerkers, heb je een probleem als de hoogconjunctuur aan een eind komt.”
Door het inhuren van freelance experts en af te zien van een vaste locatie, wil Van Winden de kosten zo beperkt mogelijk houden. “Verder willen we alleen topstukken verkopen. Want door de komst van internet is een kopersmarkt ontstaan. Alleen door iets unieks aan te bieden, kun je de concurrentie buitenspel zetten. Dit is de toekomst van het veilingwezen, daar ben ik van overtuigd. Met een minimum aan kosten een maximum aan kwaliteit leveren.”
Veilinghuis veilt eigen onderkomen Image