Google+
Om een bod te doen moet u zich registreren bij Adams Auctions.

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Nog niet geregistreerd?

Klik hier om u te registreren!
scherm sluiten x
Pers
30-05-2011, De Morgen
Veiling Clauscollectie brengt 150.000 euro op in Nederland
20-05-2011, Het Parool
‘Liefhebbers, slaat uw slag’
20-05-2011, De Morgen
Clauscollectie gaat na 49 jaar verzamelen onder de hamer
7-05-2011, De Standaard
Claus-verzamelaar verkoopt unieke collectie
5-03-2011, Het Parool
Gratis taxatie
1-03-2011, Het Parool
Toch benieuwd wat het waard is
5-01-2011, Het Parool
Gratis taxatiedag
20-11-2010, Financial focus
Even voorstellen
4-10-2010, Het Parool
‘Ik Jan Cremer’ niet verkocht
4-10-2010, NRC Handelsblad
Museum biedt op ‘ Ik Jan Cremer’
30-09-2010, Financieel Dagblad
Jan Cremer beraamt nieuwe verrassingsaanval
21-09-2010, NRC Handelsblad
‘Ik Jan Cremer’ onder de hamer
14-09-2010, Het Parool
Manuscript boek ‘Ik Jan Cremer’ te koop
1-09-2010, Volkskrant
Rijks koopt originele cover kaskraker ‘Ik jan Cremer’
30-07-2010, Ad Valvas 01
Roos draait mee (14)
31-03-2010, Drachtster Courant
Taxaties in het museum
25-03-2010, Breeduit
Gratis taxatie in Museum Smallingerland
24-10-2009, Het Parool
Veilinghuis veilt eigen onderkomen
23-10-2009, Volkskrant
Nieuw Amsterdams veilinghuis Adams ziet de crisis als zegen
22-10-2009, Telegraaf
Nieuw veilinghuis trapt af met pronkstukken
22-10-2009, Financieel Dagblad
Wapengekletter op private preview nieuw veilinghuis
9-10-2009, NRC Handelsblad
Nieuw veilinghuis veilt huis veiling
5-10-2009, Financieel Dagblad
Schone kamervergezichten Andriessen in ere hersteld
1-08-2009, Elsevier
‘Ik doe alles om een breed publiek te trekken’
9-05-2009, NRC Handelsblad
Antiquarische boeken ook voor de gewone man
7-05-2009, Gazet van Antwerpen
Veilingmeester toont uitzonderlijk aanbod bij ING AntwerpenToch benieuwd wat het waard is
De Amsterdamse versie van Tussen kunst en kitsch: de gratis taxatie door veilinghuis Adams op Herengracht 386 trekt elke eerste vrijdag van de maand een groepje hoopvolle fortuinzoekers. Je weet immers maar nooit.

Tekst Eva Oude Elferink en Charlotte van ‘T Wout
Foto’s Marjolijne Perquin

Tjeerd Langstraat (30),
journalist

‘Een kennis van me is vuilnisman en vond dit bij het grofvuil. Het zijn fotoalbums van de familie Verkade. Van de koekjes. Omdat ik een verzamelaar van antieke spulletjes ben, heeft hij ze mij gegeven. Of nou ja, over dat geven is hij nog een beetje vaag. Misschien moet ik de opbrengst toch nog delen. Ze hebben de waarde op vijf- tot zevenhonderd euro geschat. De handgeschreven kroniek van de familie vonden zij alleen niet zo bijzonder. Terwijl ik die juist het mooist vind.”
“Bewaren doe ik dit niet, mijn huis staat vol met oude spullen. Mijn vriendin wordt er gek van. Daarom zijn we nu ook de zolder aan het verbouwen; dan kan van alles daar mooi staan.”
“Het museum op de Zaanse Schans heeft al interesse getoond. Ze hebben daar een hele collectie met spullen van de familie Verkade. Als ze een redelijk bedrag bieden, verkoop ik alles waarschijnlijk aan hen.”

Christina Thie (72),
gepensioneerd

‘Het boek staat al vijftig jaar in de kast. Met het andere deel, maar ik heb er maar één meegenomen. Ze zijn ontzettend zwaar en dan ben je zo aan het sjouwen. En dat andere deel is ook iets meer beschadigd. Ik wilde het mooiste meenemen.”
“Het zijn boeken over de Joodse geschiedenis. Mijn man was Joods, vandaar de interesse. Maar de boeken zijn niet om door te komen. Zo saai. Ga daar maar eens een hele avond voor zitten.”
“Een vriendin vond dat ik de mooie plaatjes er dan maar uit moest knippen, maar dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Gelukkig heb ik dat ook niet gedaan, want ik hoorde net bij de taxatie dat ze dan nauwelijks meer iets waard zijn. Ze schatten de waarde nu op drie- tot vierhonderd euro.”
“Ik zal ze waarschijnlijk wel verkopen. Even met mijn dochter overleggen wat zij wil. Ze mag ze ook erven. Maar ja, waarschijnlijk zal zij ze dan ook verkopen.

Albertien Pareau Dumont (50+),
webredacteur

‘Ik heb een schilderij meegenomen dat ik een jaar of vijf geleden van mijn oma heb gekregen. Mijn oma kocht veel kunstwerken, die ze ook altijd namen gaf. Dit schilderij noemde ze haar zigeunertje.”
“Ik heb het ingepakt gekregen, maar nooit uitgepakt. Het is niet helemaal mijn smaak. Het heeft eigenlijk al die tijd bij ons op de kast gelegen, maar ik was toch wel benieuwd wat het waard was.”
“Tussen kunst en kitsch was niet zo lang geleden in de Hermitage, maar dat hoorde ik pas later. Toen zag ik van de week de aankondiging in Het Parool en dacht ik: nu moet het er toch maar een keer van komen.”
“Ik dacht dat het wel zo’n vijfduizend euro waard zou zijn, maar de taxateurs konden er niet veel over zeggen. Ze verwachten niet dat het van een interessante schilder is, maar ze willen het wel een expert voorleggen. Tot die tijd gaat het terug op de kast.”

Veronika Esser (52),
Medewerkster wijkcentrum

‘Ik heb een aquarel meegenomen dat ik vier of vijf jaar geleden op de Noordermarkt heb gekocht. Het is een hobby van me dingen te verzamelen, en dan vooral versieringen. Ik koop geregeld kunst op marktjes. Vaak op het Waterloo-plein. Ik zou inmiddels niet eens meer weten hoeveel stukken ik heb.”
“De meeste schilderijen die ik koop, kosten tien à twintig euro. Dit aquarel was wel iets prijziger. Ik heb al eerder overwogen het te laten taxeren. Ik had ook al een kaartje voor Tussen kunst en kitsch gekocht, maar de opnamedagen voor dat programma zijn pas in mei.”
“De taxateurs zullen nu de signatuur onderzoeken om te kijken of hij echt van Foujita is. Als dat zo is, zou deze aquarel acht- tot tienduizend euro waard kunnen zijn. Misschien dat ik hem dan in overleg met mijn familie zal verkopen. Ik zal dat wel lastig vinden, want ik hou van kunst.”

Nico Zonneveld (70),
gepensioneerd

‘Ik heb een foto bij me. Hij is genomen door de fotografe Jutka Rona op Huis ter Duin in 1971. Je ziet een ober en drie schrijvers. De vrouw is Marga Minco, maar wie de mannen zijn weet ik niet zeker. De taxateurs denken dat één van hen Theun de Winter is.”
“Ik vond hem tussen een aantal boeken. Ik sta elke zaterdag met mijn boekenstalletje op de Noordermarkt en krijg geregeld ladingen boeken van mensen. Soms zitten daar leuke verrassingen tussen. Ansichtkaarten, brieven, dagboeken.”
“Vaak hebben mensen geen idee wat de dingen die ze weggeven, waard zijn. Laatst kwam een man naar mijn stalletje met een paar boeken in een plastic tas. Bleek daar een gedichtenbundeltje tussen te zitten dat honderd euro waard is.”
“Deze foto schatten de taxateurs op tachtig tot honderd euro. Van de opbrengst ga ik lekker een hapje eten met de vrouw van de vriend die mij deze foto heeft gegeven.”
Toch benieuwd wat het waard is Image